Assessment of the Cytological and Chemical Changes of Some Varieties of Potato Tissues (Solnum tubersum L.) under Salt Stress.

المؤلفون

  • Ghada Elrgaihy Libyan Biotechnology Research Center Department tissue culture plant
  • Adel Elmaghrabi Libyan Biotechnology Research Center Department tissue culture plant
  • Huda Abugnia Faculty of Education, University of Tripoli
  • Said Abojreeda Libyan Biotechnology Research Center Department tissue culture plant
  • Elmundr Abughnia Libyan Biotechnology Research Center Department tissue culture plant

DOI:

https://doi.org/10.37375/sjfssu.v3i1.937

الكلمات المفتاحية:

In vitro, ، Solnum tubersum, ، salinity، and ، Sodium Chloride

الملخص

تقنية زراعة الأنسجة النباتية يمكن أن توفرنظام محكم و تناسقي لدراسة التغيرات الظاهرية والكيميائية تحت الإجهاد  الملحي علي المستوى الخلوي. زراعة المستاصلات النباتية تحت الإجهادات البيئية مثل الملوحة قيمت من خلال التغيرات الظاهرية والكيميائية هذا يعطي معلومات وفيرة من خلال نباتات تأقلمت تحت الملوحة,  وتهدف الدراسة إلي تقييم صنفين من البطاطس (أسبونتا واقريا) ومدى تحملهما لملوحة كلوريد الصوديوم . ضمن المعاملات (80 ,60 ,40 ,20, 10,0 ملي مول) استحداث الأجنة الخضراء تحت الإجهاد الملحي, أشارت نتائج هذه الدراسة إلي:

تزايد تركيزات كلويد الصوديوم في الوسط الغذائي أنتج انخفاض في عدد الأوراق وعدد الأفرع وطول النبات المتكونة في كل مستأصل نباتي. النبيتات التي أنتجت من الصنفين من البطاطس ونمت علي وسط غدائي يحتوي علي تركيزات مختلفة من كلوريد الصوديوم وأثبتت الدراسة أن الصنفين متحملين لملوحة كلوريد الصوديوم إلي تركيز 80 ملي مول كلوريد الصوديوم.

المراجع

Abughnia, E. Saleh, A. Hamud, S.and Apocnina, M. (2013). Production Microtubers of Potato var. Spunta free virus using meristem tip culture6th National Conference of the biotechnology- Misurata – Libya. P. 42-53.

Al Baher, M., A. Fouad, and S.Mahmoud. (1999).Plant Biotechnology Tissue Culture and genetic engineering .Arab Company for Publication and Distribution 1st ed. Cairo Egypt.

Arias, O. (1992). Commericial Micropropagation of Banana In Biotechnology Applications for Banana Costa Rico. P.139-142.

Bowen, W.T. (2003). Water productivity and potato cultivation.P 229 - 238.In J.W. Kijhe, R. Barke, and D. Molden. Water productivity inAgriculture: limits and opportunities For improvement CAB. International 2003.

Bsharaa, S., Hadad.S and lawand.S. (2013). Physiological study of salinity stress in some potato varieties(Solanum tuberosum). J. Agric. Damascus. Univ. 29 (3): 165-180.

Chapman, D. Q. and Nieman, M. L. (2000). Development of genetic fingerprinting strategy for the Maine potato breeding program,frontiers in plant science.7(2): 6-14.

David, M. O. and E. T. Nilsen .(2000) . The Physiology of Plant Under Stress .John Wiley &Sons , Inc.

Dodds, J. H. D. Silvia-Rodrigures, and P. Tovar.(1992). Micropropagation of Solanum tubersum L. In: Biotechnology in Agriculture and Forestry, Vol, 19. High Tech and Micropropgation III, Y.P.S. Bajaj, Ed., pp. 91-106. Springer-Verlag, New York.

Flowers, T. N. (2001).Mapping and characterization of new EST –derived microsatellites for potato (Solanum tuberosum L.)

Hasegawa P. M., Bressan R. A., Zhu J. K., Bohnert H. J. (2000). Plant cellular and molecular responses to high salinity.Annu. Rev. Plant Biol. 51, 463–499. 10.1146/annurev.arplant.51.1.463.

Hassan,A. Abdel Moneim. (1999). Potato Production.Vegetable crops series.Arabic Publishing House. Egypt.

Hatami, E., M. Esna-Ashari and T. Javadi.(2010). Effect of Salinity on Some Gas Exchange Characteristics of Grape (Vitis vinifera) Cultivars, Int. J. Agric. Biol.. 12: 308–310.

Jorge T.,and Susana P. (2007). High salinity and drought act on an organ-dependent manner on potato glutamine synthetase expression and accumulation. Environmental and Experimental Botany 60 : 121–126.

Katerji N., Van-Hoorn J., Hamdy A.and Mastrorilli M. (2000). Salt tolerance classification of crops according to soil salinity and to water stress day index. Agric. Water Manage. 43, 99–109.

Khosrarifar, S. yarnia, M. KhorshidiBenam, M.B. and Hosseinzadehmoghheli A.H.(2008). Effect of potassium on drought tolerance in potato c.v. Agria. Journal of agriculture and Environment vol.6(3&4), 236-241.

khrerdiev, A. (2000). Studies on salt tolerance and its mechanism inpotata. Jiangsu J. Agric.Sci., 9(1): 8-12.

Maas , E and G. Hoffman. (1976). Evaluation of existing data of crop salt tolerance Proceedings of the International Salinity conference, Texas, USA(187 – 198 ) .

Miller, S. A. and L. Lipschultz.(1984). Potato In; Handbook of Plant Cell Culture.

Munns, R. 2010. Salinity and Plant Tolerance.Electronic Publishing, Utah State University.Extensio.

Murashige, T. and F. Skoog.(1962). A revise for rapid growth and bioassays with tobacco cultures. Physiol. Plant. 15: 473–497.

Santamaria, P. and A. Elia.(1997). Producing nitrate-Free endive heas: Effect of nitrigrn form on growth yield and Jon composition of endive: J Amersoc Hort. Sci 122. 140-145.

Sheldon, A.,. Menzies, N. W. So, H.B and. Dalal, R. C.(2004). The effect of salinity on plant available water, In: B. Sing 3rd Australian New Zealand Soils Conference, University of Sydney, 5-9 December 200.

Sinhabab, K. and H. Kumar.(2003). The effect of salt stress on photosynthelecton transport, 38(4): 481-485.

Upreti, K.K and G.S.R. Murti.(2010). Response of grape rootstocks to salinity: changes in root growth, polyamines and abscisic acid. BiologiaPlantarum. 54 (4): 730-734.

Wang Z. Q., Yuan Y. Z., Ou J. Q., Lin Q. H., Zhang C. F. (2007). Glutamine synthetase and glutamate dehydrogenase contribute differentially to proline accumulation in leaves of wheat (Triticum aestivum) seedlings exposed to different salinity. J. Plant Physiol. 164, 695–701.

Wang, P. J., Hu, C. (1985). Potato Tissue Culture and Its Application in Agriculture.Potato Physiology. New York: Academic Press; 504-599.

Zubaidi, Ahmed Haidar. (1989) Soil Salinity Theory Application .Faculty of Agriculture, University of Baghdad, Iraq.

التنزيلات

منشور

2023-04-17

كيفية الاقتباس

Elrgaihy, G., Elmaghrabi, A., Abugnia, H., Abojreeda, S., & Abughnia, E. (2023). Assessment of the Cytological and Chemical Changes of Some Varieties of Potato Tissues (Solnum tubersum L.) under Salt Stress. المجلة العلمية لكلية العلوم, 3(1), 77–87. https://doi.org/10.37375/sjfssu.v3i1.937

إصدار

القسم

علم النبات

الأعمال الأكثر قراءة لنفس المؤلف/المؤلفين