تأثير فترات التخزين على جودة صنفي التفاح جولدن ديليشس ورد ديليشس

Authors

  • Entesar Mohamed Alshref Benrema Lecturer,Faculty of Arts and Science Al – Marj -Benghazi University – Libya

Keywords:

Apple, Storage, Wardia, Quality

Abstract

This study aims to determine the extent to which the fruits of the two apple cultivars “Golden Delicious” and “Red Delicious” can be preserved growth in the farms of Al-Wardia region with its quality after 120 days of storage at (0 oC) and the comparison between them in storage capacities, and that was done by studying the change in some of the chemical characteristics of the fruits, as they were stored in special refrigerators during the growing seasons 2021 and 2022 for (0, 60, 120 days) at a temperature of (0 °C), The obtained results showed that the longer the storage period, the lower the quality of the fruits and that the Red Delicious variety was better than the Golden Delicious variety in maintaining better quality throughout the storage periods.

References

المراجع:

الحريري، إبراهيم ؛ حسين حسن. 2018. دليل للحد من فاقد الأغذية مابعد الحصاد في سلسلة إنتاج التفاح في لبنان. منظمة الأغذية والزراعة للأمم المتحدة (الفاو) ووزارة الزراعة اللبنانية. 2018.

أمبارك، ناصر منصور .2008. تأثير الرش بكلوريد الكالسيوم على نمو ونضج وتخزين صنفين من التفاح مزروعة بمنطقة الجبل الأخضر. رسالة ماجستير، كُلية الزارعة، جامعة عُمر المُختار، ص:15 - 12 .

بلقيس، باسم ؛ أحمد يونس و غسان النابلسي. 2007. تأثير موعد القطاف والتغليف برقائق البولي إيثلين في الجودة وفاقد الوزن في ثمار تفاح الصنف جولدن ديليشس خلال التخزين المبرد . مجلة دمشق للعلوم الزراعية. 23 (2):207 -218.

بن ريمة، انتصار محمد الشريف.2009 . تأثير التسخين و مواد التغليف و كلوريد الكالسيوم و درجة حرارة التخزين على جودة ثمار التفاح صنف "جراني سميث". رسالة ماجستير، كُلية الزارعة ، جامعة عُمر المُختار، ص:169-164.

جاد الله ، سليمان عمر. 1992. تأثير درجات الحَرارة المُختلفة ، التكييس وموعد القطف على تخزين ثِمار بعض أصناف التُفاح النامية في مِنطقة الجبل الأخضر . رسالة ماجستير جامعة الفاتح كلية الزراعة – قسم البستنة.

جاد الله، سليمان عمر.2004 . دراسة تأثير درجات الحَرارة والتكييس على تخزين ثِمار التُفاح صِنف "روم بيوتي". مجلة المختار للعلوم، العدد(11):84-99.

جاد الله، سليمان عمر. 2006. تأثير دَرَجَة حَرارة التخزين على ثِمار التُفاح صِنف "ديليشيص" النامية تحت الظروف الليبية. مجلة المختار للعلوم، العدد(13):47-56.

Abdelwahab, W. 1986. Studies on storage ability on Anna apple fruits treated with calcium chloride. Ph.D. Thesis, Fac. Agric. Cairo University.

Ahmad, F.; S. Zaidi; and M. Arshad. 2021. Postharvest quality assessment of apple during storage at ambient temperature. J. Heliyon. 7(8):1-13.

Anzueto, C. R. and S. S. H. Rizvi. 1985. Individual packaging of apples for Shelf life extension. J. Food Sciences. (50); 897-900.

A.O.A.C. 1990. Association of Official Agricultural Chemists official and tentative, method of analysis (10th ed), Washington, D. C., U.S.A.

Beaudry, R.; Ph, Schwallir; and M. Lennington. 2012. Apple maturity prediction: An Extension Tool to aid fruit storage decisions. Hort. Technology. 3(2): 233- 239.

Blazek, J and J. Krelinova. 2007. Selected fruit quality characteristics of new apple cultivars bred in Holovousy in comparison to some commonly grown standards. Vedecke - Prace- Ovocnarske. Vol. 20: 53-61.

Both, V., Brackmann, A., Thewes, F. R., Weber, A., Schultz, E. E., and Ludwig, V.2018. The influence of temperature and 1-MCP on quality attributes of 'Galaxy' apples stored in controlled atmosphere and dynamic controlled atmosphere. Food Packaging and Shelf Life, 16, 168-177.

Cline, J., and Gardner, J. 2005. Commercial production of ‘HoneycrispTM’ apples in Ontario Ministry of Agriculture, Food, and Rural Affairs, Factsheet Order No. 05-047,p12-27.

Duque, P.; M. G. Barreiro and J. D. Arrabaca. 1999. Respiratory metabolism during cold storage of apple fruit. I- sucrose. metabolism and glycolysis physiological- plant arum. Vol. 107(1) : 14-23 .

Graham, O. S., L. D. Wichham, and M. Mohammed. 2004. Growth, development, and quality attributes of miniature golden apple fruit. Food, Agriculture& Environment. 2 (1):90-94.

Hassan, G. F. A. 2001. Effect of dormer treatment and picking dates on fruit quality of apple during cold storage. Ph.D. Thesis Cairo University.

Ibrahim, F. E. 1994. Studies of some treatments affecting fruit quality of " Anna apple trees by soil and foliar nitrogen dressings. Ph.D. Dissertation. Hungarian Academy of Sciences-Budapest University.

Konopacka, D; Rutkowski and W. Pocharski. 2003. Changes in Jonagold and Gala apple quality during cold storage determined on the basis of semi-consumer tests . Zeszyty Naukowe instytutu sadownictwa kwiaciarstwa skiernieewicach. Vol. 11 : 143-148 .

Little, T. M. and Hills, F. J. 1978. Agricultural experimentation design and analysis. John Wiley & Sons pub – Inc. Santa Barbara USA.

Lu, L.; W. Zuo, C. Wang; C. Li; T. Feng; X. Li; C. Wang; Y. Yao; Z.Zhang; X. Chen. 2021. Analysis of the postharvest storage characteristics of the new red-fleshed apple cultivar ‘meihong’. J. Food Chemistry.354:1-11.

Mishra, S. 2002. Calcium chloride treatment of fruits and vegetables. Tetra Technologies, Inc. 25025 I-45 North The Woodlands Texas 77380.

Musacchi, S. and S. Serra. 2017. Apple fruit quality: Overview on pre-harvest factors. J. Horti. Sci. 23:1-22.

Osterloh, A. 1996. Lagerung der obstarten. In: Osterloh, A., Edert, G., Held, W., Schulz, H., Urban, E. Lagerung von Obst und südfrüchten. Eugen Ulmer. Stuttgart. 147-176.

Osuga, R.; S. Koide; M. Sakurai; T.Orikasa; and M. Uemura. 2021. Quality and microbial evaluation of fresh-cut apples during 10 days of supercooled Storage. J. Food Control. 126:1-6.

Pandey, G.; M. K. Verma; A. N. Tripathi. 2006. Studies on storage behavior of apple cultivars. Indian-Journal-of- Horticulture. 63(4):368-371.

Raffo, A.; M. Kelderer; F. Paoletti; and A. Zanella. 2009. Impact of innovative controlled atmosphere storage technologies and postharvest treatments on volatile compounds production in Cv. Pinova Apples. Journal of Agriculture Food Chemistry. 57: 915–923.

Rees, D.; D. Bishop, J. Schaefer, R. Colgan, K. Thurston, R. Fisher, A.Duff. 2021. SafePod: A respiration chamber to characterise apple fruit response to storage atmospheres. J. Postharvest Biology and Technology. 181: 1-13.

Schmidt, S. F. P.S.; E. E. Schultz; V. Ludwig; M. R. P. Berghett; F.R. Thewes; R. O. Anese; V. Both; and A. Brackmann. 2020. Volatile compounds and overall quality of 'Braeburn' apples after long-term storage: Interaction of innovative storage technologies and 1-MCP treatment. J. Horti. Sci. 262:1-13.

Schulz, H. 2000. Physiologie der lagernden frucht. In: Friedrich, G. and M. Fischer. Physiologische grundlagen des obst baues verlag eugen ulmer Stuttgart. Pp. 372- 397.

Schwallier, P. 2012. Checking apple maturity: What to look for. Available at: http://msue.anr. msu.edu/news/ checking_apple maturity_ what_to_look_for (Accessed: 2 March 2019).

Smith, S. M.; D. S. Jonson; j. Chevsworth and J. Mari. 1985. Short-term Storage of discovery apple. J. Horti. Sci. 60(2):207-214.

Published

2023-10-29

How to Cite

Entesar Mohamed Alshref Benrema. (2023). تأثير فترات التخزين على جودة صنفي التفاح جولدن ديليشس ورد ديليشس. Albayan Scientific Journal, (15), 45–39. Retrieved from https://journal.su.edu.ly/index.php/bayan/article/view/1751