تأثير مادة الالصول والتخزين تحت درجة حرارة المعمل على الإنضاج الصناعي لثمار الموز

Authors

  • . فاطمة محمد أحميدة كلية الزراعة – جامعة عمر المختار- البيضاء - ليبيا
  • أ. فاطمة محمد يونس كلية الزراعة – جامعة عمر المختار- البيضاء- ليبيا
  • أ . صابرين محمد خليفة كلية الزراعة – جامعة عمر المختار- البيضاء - ليبيا
  • أ.أحمد محمد أحميدة مركز الخبرة القضائية والبحوث - البيضاء - ليبيا

Keywords:

الالصول،, الموز،, لإنضاج، الصناعي

Abstract

This experiment was conducted to test the efficiency of Alsol on the artificial ripening of green banana fruits, a local variety in Derna city. The treatments consisted of four concentrations of the substance (0, 500, 1000, 1500) ppm, and they were stored at room ambient temperature (16±2) and relative humidity  (55%)
The experiment was designed on the basis of a complete random design (CRD), and the results obtained showed that treatment with the substance of Alsol has a significant effect on the coloration of the peel of the fruits, and the ratio of the peel to the pulp.  It has a significant effect on weight loss, which was increased with extending the storage period an result of increasin respiration rate and consumption of stored materials .
The results also revealed that the substance of Alsol maintained the firmness of the fruits, and a slight increase in the percentage of total soluble solids, and this is one of the most important criteria for measuring the quality and degree of maturity of banana fruits 


Author Biographies

. فاطمة محمد أحميدة, كلية الزراعة – جامعة عمر المختار- البيضاء - ليبيا

محاضر مساعد – بقسم البستنة كلية الزراعة – جامعة عمر المختار- البيضاء

أ. فاطمة محمد يونس, كلية الزراعة – جامعة عمر المختار- البيضاء- ليبيا

محاضر مساعد – بقسم البستنة كلية الزراعة – جامعة عمر المختار- البيضاء

أ . صابرين محمد خليفة, كلية الزراعة – جامعة عمر المختار- البيضاء - ليبيا

محاضر مساعد – بقسم البستنة، كلية الزراعة – جامعة عمر المختار- البيضاء

أ.أحمد محمد أحميدة, مركز الخبرة القضائية والبحوث - البيضاء - ليبيا

 خبير قضائي– بمركز الخبرة القضائية والبحوث - البيضاء

References

. د. إبراهيم. عاطف محمد ، (1982)

. البنا، غازي وحجازي، عبدالعال (1987) بساتين الفاكهة مستديمة الخضرة، الدار العربية للنشر والتوزيع (مترجم).

. القباني، صبري (1980)، الغذاء لا الدواء. دار العلم للملايين.

. د. خليف. محمد نظيف، الموز - زراعته ورعايته وإنتاجه.

REFERENCES

.Adane, Z. W., Ibrahim, A. M., Yohannes, D. B., & Welde-Meskel, T. A. (2015). Effect of traditional kerosene smoking and ethrel on ripening, shelf life and quality of Cavendish banana (Musa sp.). African Journal of Agricultural Research, 10(50), 4570-4583.‏‏

.Brady, C.J. (1976) The pectinestrase of the pulp of banana

fruit. Aust. J. Plant. Physiol., 3,163-172.

. Dalal, V.B., Thomas, P., Nagaraja, N., Shah, G.R. and Amla, B.L. (1970) Effect of wax coating on banana of varying maturity. Indian Food Packer, 24,36-40.

. Duckworth, R.B. (1979) Fruits and vegetables. Pergamon Press.

. Duellin, R and Monnet, J. (1956) Observations on the hardness of banana pulp during planned development and in the preclimacteric phase for the purpose of estimating the quality of fruits. Fruits,11,341.350.

. FAO (2019). Production year book, 47.

. Forsyth, W.G.C. (1980) Banana and plantains. In: Tropical and subtropical fruits. P.E. Shaw (eds), pp: 258-278. Avi. Pupliting. Westport, Conn.

. Ginsburg, L. (1970) What is fruit quality? Deciduous fruit grower, 20, 248-252.

.Graces Medina, M. (1968) Pectin, pectin estrase and ascorbic acid in pulp of tropical fruits. Arch. Latinoam. Nutr., 18,401411.

.Gross, J., Carmon, M., Lifshitaz, A. and Costes, C. (1976) Carotenoids of banana pulp, peel and leaves. Food Science and technology, 9, 211-214.

. Inaba, A., and Nakamoura, R. (1986) Effect of exogenous ethylene concentration and fruit temperate on the minimum treat mew time necessary to induce ripening in banana fruit. J. J. SCC. Hort. Sci, 55, 348-354.

. Iznaga, F. A. (1968) Harvesting and marketing, Esso Agroservice Bull. No. 15,23.

.Palmer, J. K. (1971) The banana . IN: The biochemistry of fruits and their products. A. C. Hulme (ed) Academic press, London.

.Patterson, M. E. (1970) The role of ripening in the affair of man. Hortscience, 5, 30-33.

.pend harkar,P,Y,hiwale,ss and patil,A.B(2011) Studies on the effect of ethrel on ripening of banana fruits cv. Grand Naine, j . Hort.6(2):309_312-

.Russo, L. JR., Dostal, H. C. and Leopold, A. C. (1968)Chemical regulation of fruit ripening. Bioscience. 8, 109.

. Salunkhe, D. K., and Desai, B. B (1984). Post harvest biotechnology of fruits. Boca Raton. Florda : CRC press, Inc.

. Seymour, G. B. (1993). Banana. In. G. B.. Seymour. J. E. Taylor; and G. A. Tucker (eds), Biochemistry of fruit ripening (pp. 84-105) Chapman and Hall.

.Shaaban, E. A. (1990) Effect of the topical addition of ethephonve on the ripening of banana fruits. Hort. Abst. V. 60

. Shimokawa, K., Ebihara, M., Kinoshita, S. and Murakamia, H. (1972) Changes of acid content in Musa sapientum (banana) fruit during ripening. Bull. Fact . Agric. Miyazaki. Univ., 19, 329-337.

.Singh, N. S. (1977) Influene of UV. Light on the biosynthesis of anthocyanine like pigments in ripening banana. Phytocemistry, 11, 163 . 164.

.Smith, N. J. S. (1989) Textural and biochemical changes during the ripening of bananas. PhD Thesis. University of Nottingham, UK..

. Srinivasan, C. etal. (1974) Effect of ethephone on Chlorophyll fractions of banana during ripening. Hortic. Res., 13, 147-149.

.Vendrell, M., and McGlasson, W. B. (1971) Inhibition of ethylene production in banana fruit tissue by ethylene treatment. Aust. J. Bio. Sci., 24,885-895.

. Von-Loesecke (1949) Bananas. Dakrscince, London. New york.

. Warner, H. L. and Leopold, A. C. (1969) Ethylene evolution from 2-chloroethle phosphonic acid. Plant Physiology 44, 156-158.

Published

2023-11-14

How to Cite

. فاطمة محمد أحميدة, أ. فاطمة محمد يونس, أ . صابرين محمد خليفة, & أ.أحمد محمد أحميدة. (2023). تأثير مادة الالصول والتخزين تحت درجة حرارة المعمل على الإنضاج الصناعي لثمار الموز. Albayan Scientific Journal, (11), 146–139. Retrieved from https://journal.su.edu.ly/index.php/bayan/article/view/2133