Efficient use of agricultural land resources for the production of some vegetable crops in Libya Case study of Al-Qubbah Municipality during the 2021-2022 season

Authors

  • Abdulrazek saleh Al-shabah أستاذ الاقتصاد الزراعي المشارك، كلية الزراعة، جامعة عمر المختار، البيضاء ليبيا
  • Faisal Moftah Shalloof أستاذ الاقتصاد الزراعي المشارك، كلية الزراعة، جامعة عمر المختار، البيضاء ليبيا
  • Saliha Saad Aqoub ماجستير اقتصاد، وزارة الزراعة، ليبيا

DOI:

https://doi.org/10.37375/bsj.v7i20.3635

Keywords:

Constant productivity, Declining productivity, Increased productivity, Production elasticity, Economic efficiency

Abstract

Despite the importance of land resources for all agricultural economic activities, this resource has not been optimally exploited in Libya for the production of various agricultural crops. The results of the study indicate, through descriptive analysis, that 50% of farmers hold a university qualification and 50% hold a qualification between intermediate and can read and write. It was also shown that all farmers are abandoning plant activity. The quantitative analysis also showed that there is economic efficiency for the land resource in producing the cucumber crop for the municipality of Al-Qubba, considering that the production elasticity is greater than the correct unit. The results of the study also showed that there is no economic efficiency for the land resource to produce tomatoes and dry onions, given that the production elasticity is less than the correct unit for each of them, as it amounted to about. 0.318, 0.205 respectively. The study recommended working to support the agricultural sector by providing production requirements and granting agricultural loans of all kinds. Paying attention to training and developing agricultural labor so that the available elements of agricultural production can be used efficiently. Drawing up an agricultural economic policy for crop structure that ensures the efficient use of productive elements and also ensures that agricultural labor does not migrate to work in other sectors.

References

شمس سامي السيد، جرجس مرفت روفائيل (2015)- دراسة اقتصادية لتكنولوجيا إنتاج محصول الطماطم بمحافظة الاسماعيلية –المجلة المصرية للاقتصاد الزراعي، مجلد25، العدد3 سبتمبر، جامعة قناة السويس.

الدائخ عبد العالي بوحويش حمد، الرفاعي وسام عبد الغني ، شلوف فيصل مفتاح (2013)- دراسة اقتصادية تحليلية لا نتاج محصول البصل بمنطقة الجبل الأخضر كحالة دراسية، جلة العلوم الاقتصادية والاجتماعية والزراعية، مجلد 4، العدد 9 سبتمبر ،كلية الزراعة، جامعة المنصورة، مصر.

الشوربجي مجدي (1992م.)، الاقتصاد القياسي النظرية والتطبيق، مكتبة عين شمس، القاهرة، الطبعة الاولى،

عبدالوكيل انور سالم (2017)دراسة الكفاءة الاقتصادية والموردية لانتاج البصل الجاف في منطقة الجبل الأخضر، رسالة ماجستير غير منشورة، جامعة عمر المختار، كلية الزراعة ، قسم الاقتصاد الزراعي

المسلاتي ناصر محمد علي(2012) ، دراسة تحليلية الكفاءة انتاج الحبوب في منطقة الجبل الأخضر (رسالة دكتور)، قسم الاقتصاد الزراعي، كلية الزراعة، جامعة الإسكندرية، مصر

مراقبة الخدمات الزراعية القبة (2022).

Published

2025-11-18

How to Cite

saleh Al-shabah, A., Moftah Shalloof, F., & Saad Aqoub, S. (2025). Efficient use of agricultural land resources for the production of some vegetable crops in Libya Case study of Al-Qubbah Municipality during the 2021-2022 season. Albayan Scientific Journal, 7(20), 255–246. https://doi.org/10.37375/bsj.v7i20.3635